Ragnarok i eiendomsmeglerbransjen. Digitaliseringen skaper disrupsjon og frustrasjon

Det som kan digitaliseres vil bli digitalisert. I uregulerte bransjer, som eiendomsmegling hvor det er mye penger i spill og standardiserte prosesser er det ingen vei tilbake.

Den veletablerte Oslo-megleren Sem & Johnsen lanserer boligsalg uten megler og setter alt i bevegelse. En solid merkevare med tillit og erfaring kombinerer dette med digitalisering og first-mover advantages. Pluttselig er et sterkt lokalt produkt tilgjengelig for alle over hele Norge.
Når Eiendom Norges adm. dir. Christian Vammervold Dreyer i en kommentar forteller at han fremdeles tror at kunden også i fremtiden ønsker tryggheten med å benytte kostbare eiendomsmeglere i salgsprosessen, så høres det omtrent ut som Nokia når Apple lanserte iPhone uten 3G – det produktet (iPhone) vil ikke kundene ha.

Sem & Johnsen er først ut
Sem & Johnsen sin satsing lanseres under merkevaren propr.no. Så snart de får de første suksesshistoriene og begynner å ta markedsandeler er det ingen vei tilbake, resten av bransjen kommer etter. Her vil vi se en rask lansering av nye tjenester på lik linje med Vipps, MobilPay og mCash innen betalingsformidling.

Ting tar tid, og det gjør de
Jeg solgte selv leilighet på fjellet for 4 år siden. Her brukte jeg første generasjon webløsning for boligsalg. Det var litt arbeid, men resultatet ble bra og billig. Når man nå har moderne teknologi og solide selskaper bak, ville jeg selv benyttet muligheten til å sikre en god salgsprosess, kontroll og reduserte kostnader hos Sem & Johnsen eller andre moderne webløsninger som kommer.

Eiendomsmeglerbransjen står foran ragnarokk, om få år vil produktene, leverandørene og prisene være helt annerledes

For god salgsprosess og kontroll er jeg trygg på at det gir, det meste i en slik prosess er repeterbart fra tidligere prosesser og lett å digitalisere. Digitale løsninger vil skape økt priskonkurranse, fysiske meglere under prispress vil få mindre tid per salg som igjen vil påvirke kvaliteten – da vinner det digitale som får bedre kvalitet for lavere kostnad.
Skulle du være i tvil om hva teknologien kan klare, les denne saken om NTB og hvordan teknologi raskt og effektivt kan skape kvalitetsinnhold.  http://www.digi.no/bedriftsteknologi/2016/05/23/gunnar-brukte-15-000-linjer-pa-a-lage-roboten.-den-fjerner-en-veldig-kjedelig-jobb

Mange start-ups innen finans
Jeg har de siste 20 årene jobbet på markedssiden i IT-bransjen, både som leder og konsulent. De siste 5 årene har fokuset flyttet seg over til innovasjon, start-ups og distrupsjon. Jeg har engasjert meg betydelig i læringsteknologi (EdTech), Industrielt Internett (IoT) og betalingsteknologi (FinTech), både som leder, gründer, investor og mentor/coach. Jeg har sett utallige selskaper presentert seg og det foregår veldig mye spennende om dagen. Innenfor FinTech kan det nevnes at hele 5 av 64 tidligfase selskaper i StartUpLab i Oslo har fullt fokus på innovasjoner innen finans.

Kombinasjon av offentlig og privat digitalisering
Selskaper og offentlig administrasjon som ikke har en plan for digitalisering og effektivisering, bør kjenne sin besøkelsestid. Fremtidens kunder og innbyggere forventer at man er relevant, tilgjengelig, brukervennlig og kostnadseffektiv. Disrupsjon i eiendomsmeglerbransjen er et godt eksempel på kombinasjoner av offentlige tjenester, erfaring, merkevare og teknologi som vil endre en hel industri.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: