Arbeidsplassene som forsvinner med digitaliseringen kommer ikke tilbake

I fremtiden vil vi arbeide mindre og borgerlønn til alle må til for en bærekraftig utvikling. Tanker og utsagn fra Elon Musk, grunnleggeren av Tesla og SpaceX. Vil det bli slik? og hvor får han dette fra?

Fremtiden vet vi ikke så mye om, men erfaringer og analyse kan si mye om hvordan trendene er og hvordan ting blir om ingen nye faktorer kommer inn i bildet. MIT forskere har sett på utviklingen av produktivitet og arbeidsplasser i USA siden 2. verdenskrig og frem til i dag. Deres funn er bemerkelsesverdige, frem til år 2000 vokste antall nye arbeidsplasser omtrent like mye som produktivitetsveksten. Siden år 2000 er dette endret mye, nå er veksten i arbeidsplasser mye svakere enn veksten i produktivitet. Årsakene til dette er flere, men en fellesnevner er at maskiner har overtatt mange av jobbene som tidligere ble utført at mennesker. Dette har igjen medført at konkurransen om jobbene er blitt hardere og muligheten til å redusere lønningene tilsvarende gode.

mit-nov-2016-us-job-growth-by-decade

I USA ble det frem til år 2000 skapt mer enn 20% nye arbeidsplasser per tiår. Nå er det en netto nedgang i arbeidsplasser siden år 2000. Å fikse dette er ikke så lett. Man kan anta at frustrasjonen fra arbeiderne kombinert med håpet som spres fra USAs neste president, bidro til valgseieren denne uken. Det blir spennende å se hvilke virkemidler som skal endre denne trenden.

Tilbake til funnene hos MIT. Ikke overraskende er det noen yrker som i større grad vil merke effekten av automatisering, robotisering og kunstig intelligens som alene og sammen vil bidra til at manuelt arbeid blir erstattet av maskiner i fremtiden. MIT mener yrker som slaktere, sekretærer, lønnsmedarbeidere, bankfunksjonærer, typografer, farmasøyter, regnskapsførere og postfunksjonærer er svært utstatte og blir erstattet av maskiner. De siste 10 årene har det på den annen side vært økt etterspørsel etter ansatte som har god teknisk forståelse, altså de som programmerer og styrer de automatiserte systemene som nå erstatter mennesker. Det er ikke behov for like mange til dette som det før var til å utføre arbeidet – naturlig nok. De jobbene hvor veksten og behovet for arbeidskraft er størst er innenfor software utvikling, computer drift, nettverksdrift, analyse, databaseadministrasjon, innholdsproduksjon, hjelpemidelutviklere og medsinske assistenter.

Som nevnt innledningsvis tror Elon Musk at vi i fremtiden vil jobbe mindre, og maskinene vil fikse ting vi tidligere gjorde manuelt. Slik MIT analyser ser ut får Elon i alle fall rett i at det ikke er behov for like mange hender. Så spørs det om menneskene vil kunne ledes inn i en situasjon der alle får lik borgerlønn og jobber lite. Alternativt vil de som styrer de smarte maskinene jobbe og tjene mye (bli rikere), og de som ikke får være med å bidra vil tjene mye mindre, være i flertall og bli fattigere. Gapet mellom fattig og rik blir stadig større i USA, og mange andre plasser i verden. Det er tvilsomt at det er bærekraftig og akseptabelt på sikt….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

%d bloggere liker dette: