Jeg skal fikse det selv!

Det handler om å tørre å be om hjelp når du står fast i livet. Det er ikke et tegn på svakhet, men på styrke.

9/6/20232 min read

Hvorfor er det så vanskelig å be om hjelp? foto: opendoorstherapy.com
Hvorfor er det så vanskelig å be om hjelp? foto: opendoorstherapy.com

Vi lever i en verden som stadig stiller høyere krav til oss. Vi skal være effektive, kreative, fleksible, innovative, ansvarlige, selvstendige og så videre. Det er mye som forventes av oss, både på jobb og hjemme. Og det er jo bra å ha ambisjoner og mål, men det kan også bli for mye av det gode. Noen ganger kan vi føle at vi ikke strekker til, at vi ikke har nok kunnskap, ferdigheter eller ressurser til å løse de utfordringene vi møter. Da kan det være fristende å late som om alt er greit, å skjule vår usikkerhet og tvil, å late som om vi har kontroll. Men er det egentlig en god strategi?

Jeg tror ikke det. Jeg tror at det å be om hjelp når du trenger det er en av de smarteste tingene du kan gjøre. Det viser at du er modig nok til å innrømme dine begrensninger, at du er vis nok til å søke råd fra andre, at du er villig til å lære og vokse. Det viser at du er et menneske, ikke en maskin. Og det viser at du bryr deg om deg selv og de rundt deg.

Når du ber om hjelp, gir du deg selv en mulighet til å løse problemene dine på en bedre måte. Du får tilgang til andres erfaringer, perspektiver og ideer. Du får støtte, oppmuntring og motivasjon. Du får også muligheten til å hjelpe andre i retur, noe som kan styrke relasjonene dine og skape et bedre samarbeid.

Så hvordan kan du be om hjelp på en god måte? Her er noen tips:

  • Vær tydelig på hva du trenger hjelp til. Formuler problemet ditt så konkret og spesifikt som mulig.

  • Vær ærlig om hvorfor du trenger hjelp. Fortell hva du har prøvd selv, hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

  • Vær ydmyk og respektfull. Ikke forvent at andre skal løse problemet ditt for deg, men be om deres innspill og forslag.

  • Vær takknemlig og anerkjennende. Vis din oppriktige takk til de som hjelper deg, og gi dem ros for deres bidrag.

  • Vær gjensidig og gjengjeldende. Tilby din hjelp til andre når de trenger det, og vær en god lytter og rådgiver.

Jeg håper at dette innlegget har inspirert deg til å tørre å be om hjelp når du trenger det. Det er ikke et tegn på svakhet, men på styrke. Det er ikke et hinder, men en mulighet. Det er ikke et nederlag, men en seier.

Takk for at du leste! Hvis du likte dette innlegget, del det gjerne med dine venner og kolleger. Og hvis du har noen spørsmål eller kommentarer, legg dem gjerne igjen nedenfor. Jeg vil gjerne høre fra deg!